Portfolio

Efficiënter gebruik van operatiekamers dankzij data en algoritmes

Afdeling

Domein

Status

Probleem

In de praktijk blijkt het lastig inschatten hoeveel tijd een operatie precies in beslag neemt. Het plannen van de capaciteit van een operatiekamer gebeurt op basis van een historisch gemiddelde duur per operatie. Dit blijkt in praktijk niet zo accuraat. Soms duurt een operatie korter en soms langer. Een operatiekamer wordt feitelijk niet efficiënt gebruikt. De veronderstelling is dat er veel winst te behalen is door efficiënter te plannen. Hoe doe je dat precies?

Aanpak van Spaarne Labs
Resultaat
Geleerde Lessen
1
Startpunt
2
Tweede stap
3
Derde stap
4
Vierde stap

Spaarne Labs stapte met deze vraag naar AI Startup Lab, onderdeel van het Amsterdam Center for Entrepreneurship. Ze werden gekoppeld aan team pre-startup HEOPTS. In vier maanden tijd onderzocht het team via Artificial Intelligence hoe het Spaarne Gasthuis hun operaties efficiënter kan inplannen. Het team bouwde op basis van historische data van het Spaarne Gasthuis een model waarin een algoritme inschat hoelang een operatie duurt. Door relevante data in te voeren wordt het model steeds nauwkeuriger. 

Resultaat en geleerde lessen

De eindconclusie van dit project is dat het model van HEOPTS het iets beter deed dan het huidige EPIC (softwaresyteem) dat Spaarne Gasthuis gebruikt om de operaties in te plannen. Het team concludeert dat het model potentie heeft, maar om dit verder te finetunen is veel meer data per type operatie en patiënt gerelateerde data nodig. Daarnaast haalde het team interessante patronen uit de data en het consultancy-gedeelte van de opdracht. Dit heeft voor opheldering gezorgd bij verschillende stakeholders in het ziekenhuis als het gaat om de operatie-workflow. Spaarne Gasthuis gebruikt deze conclusies om verder aan de slag te gaan met AI.

Lees hier de blog die we over HEOPTS schreven.